5 waardeloze fotografie aankopen

Op veler verzoek onder het artikel van Elja, 5 investeringen waardoor mijn foto’s beter werden, wil ik in dit artikel eens peilen wat voor mij de minst nuttige aankopen waren. Producten die je net zo goed zelf kan maken, of waarbij het verstandiger is om toch iets dieper in de buidel te tasten voor echt kwaliteit.

1. Goedkoop 5-in-1 reflectiescherm

Ik heb ooit, in overweging van het aanschaffen van materiaal, zo’n ronde 5 in 1 reflectiescherm gekocht. Ik dacht dat het handig was, zowel zilver, als goud, als gestreept, wit en translucent in 1 ding.

waardeloze fotografie aankopen" />
Echter, de lichtreflectie ervan is zo bagger, dat het zonde van je geld is. Je kan als goedkope oplossing net zo goed gebruik maken van bijvoorbeeld een oud wit laken wat je aan een latje vast niet. Deze kun je dan bijvoorbeeld op twee statieven hangen of door een assistent vast laten houden.

En als je liever toch met zilver dan wel goud een net invullicht wil maken, dan kun je beter investeren in een reflectiescherm van California Sunbounce. Hier kun je ook indirect mee flitsen, met behulp van een reportageflitser, maar ook met én tegen de zon werkt dit perfect.

waardeloze fotografie aankopen" />

2. Veel te grote rugtas

Die is gewoon niet te tillen, dan kun je beter een trolley nemen. Of beter leren inpakken. Maar geloof mij, met een supergrote rugtas, (zoals een F-Stop Satori, 62 liter!!!) wordt je niet blij. Kies een tas waarvan je weet dat je hem kan lang kan tillen en dragen, dat hij toegestaan is in het vliegtuig qua formaat, en of er eventueel een heupband aan zit. Ikzelf heb een redelijke rugtas, een trolley en een sling. Maar standaard gebruik ik alleen mijn trolley.

waardeloze fotografie aankopen" width="326" height="550" />

3. Na je instapcamera eentje nemen die er net een model boven zit

Die is niet echt beter dan de instapcamera, alleen duurder. Als je serieus met fotografie bezig bent, kun je beter meteen investeren in een model wat goed bij je past, bijvoorbeeld een fullframe camera. Je kunt je lenzen en toestellen vergelijken qua functie op dxomark.com voor als je twijfelt over welk model je wil kiezen. En laat je goed adviseren door een professionele camera-verkoper!


waardeloze fotografie aankopen" width="600" height="496" />

4. Een goedkope lampenset

Ik heb persoonlijk een aversie tegen de lampen van Falcon Eyes en Lastolite. Het functioneert, maar is gewoon zonde van je geld. De levensduur is en de kwaliteit van het licht is beperkter, evenals het vermogen. Dit beperkt je in de capaciteiten en mogelijkheden.

Is de fotografie een hobby voor je en wil je niet te veel geld kwijt zijn, kies dan voor een instapmodel van een betrouwbaar merk als bijvoorbeeld Elinchrom, zoals de D-Lite serie. Ga je slechts één of twee shoots per jaar doen? Huur of leen een lampenset van goede kwaliteit bij een collega of een verhuurbedrijf.

De kosten en de risico’s liggen dan verspreid, maar ik garandeer je dat je veel meer plezier hebt van je foto’s. Wil je als fotograaf er ook je brood mee verdienen? Kies dan bewust voor een gedegen merk die tevens een goede klantenservice heeft.

waardeloze fotografie aankopen" width="357" height="550" />

5. Advertentieruimte

Waar dan ook. Zowel online als offline heeft dit bij mijn weten nog nooit iets (in-)direct opgeleverd. Ik heb in bladen geadverteerd, op Google, het koste geld en de respons was nihil. Ik heb dit ook uit laten zoeken door een marketingbureau.

Wat wel wat oplevert is actief zijn op communities als Photofacts en Social Media als Facebook en Twitter, maar ook zorgen dat je website responsive is en je website er profesioneel uitziet, met foto’s die fijn zijn om naar te kijken. Interactie met je (potentiële) klant is essentieel. Bedenk een project/thema, ga het fotograferen en vervolgens exposeren.

Laat geen visitekaartjes maken, maar druk een foto af met je contactgegevens en blaas diegene omver met jouw prachtige werk! Marketing is heel complex voor fotografen, investeer daar op de juiste manier in en zorg dat ervoor dat je staat voor wat je maakt.

Jouw waardeloze aankoop?

Bovenstaande is natuurlijk niet de leidraad, maar mijn persoonlijke mening, ik ben benieuwd wat jullie als lezers zelf een totaal nutteloze aankoop vonden!

Mijn béste aankoop?

Een opvouwbaar bolderkarretje.
Om al mijn nuttige spullen in te vervoeren bij een grote shoot!

waardeloze fotografie aankopen" width="600" height="337" />