Tips om je fototas schoon te maken

Het voorjaar komt er weer aan! En daarmee ook weer de nodige voorjaarsschoonmaak! Niet alleen mijn huis, tuin en auto zijn aan de beurt. Ook mijn foto-apparatuur en -benodigdheden verdienen een jaarlijks onderhoudssopje, maar ook je fototas. Geen letterlijk sopje natuurlijk, maar met beleid. En hier wil ik je wat tips voor geven.

Ik heb zowel rugzak van Lowepro, de Flipside 400 en een Tenba camera-trolley . Nu heeft mijn lieftallige hondje Hendrik zijn pootje getild op mijn rugzak, dus die lag al een maandje ongebruikt in de hoek. Ik wist niet hoe ik hem schoon moest krijgen.

Uiteindelijk ben ik wat speurwerk gaan doen op internet en ik kwam bij Lowepro het volgende advies tegen

Q: How do I clean my Lowepro product?
A: Proper cleaning of all Lowepro products should be handled with care. We caution against use of any detergent and recommend mild soap. We recommend spot treating or hand washing with warm/cold water and mild soap, followed by hanging the item to dry. 

Test met rugtas

Vervolgens heb ik voor jullie lezers, mijn tas maar opgeofferd en aan een lijfelijke test onderworpen. Ik heb alles uit de tas gehaald (dus ook de vakken verdeling), alles open gezet en in de wasmachine gedaan. Op een synthetisch, kort en koud programma met een theelepel biotex als wasmiddel.

tips fototas schoonmaken

Daarna de tas in de badkamer (waar de verwarming uit was en raam dicht was) uit laten lekken en daarna laten drogen, wat enkele dagen duurt. Maar daarna zag mijn tas er als nieuw uit en rook hij weer superfris.

Je eigen tas is niet dezelfde

Dit betekent niet dat jullie gelijk allemaal je tas in de wasmachine moeten gooien, maar mijn tas kan het in ieder geval hebben. Als je niet zeker bent over de effecten van de wasmachine, dan zet je hem in een bad, of kuip met een sopje handwarm water en klein beetje biotex en laat je hem op dezelfde manier drogen.