10 tips om je social media een boost te geven

Veel fotografen gebruiken Social Media om zichzelf te profileren in de markt. Iedereen heeft tegenwoordig wel Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram of Pinterest en LinkedIn. Er zijn verschillende manieren om je Social Media een boost te geven. In dit artikel wil ik er 10 uiteenzetten die in meer of mindere mate werken.

Wat is Social Media?

Social Media zijn alle apps en websites waarmee je door interactie in contact staat met een geïnteresseerde. Op Twitter volg je bijvoorbeeld het NOS, omdat je geïnteresseerd bent in het nieuws en op Facebook heb je Rihanna geliked, want je bent idolaat van haar muziek.

1. Discussieer mee

Het belangrijkste misschien wel om te doen. Je kan alleen reacties verwachten als volgers jou ook als mens zien. Volg mensen actief en reageer op hun inhoud. Dit betekent niet dat als jij duizenden mensen volgt je allemaal moet gaan lezen wat zij te melden hebben, want dan hou je geen tijd meer over. Maar maak een lijst of markeer een paar mensen als favoriet of voeg die toe aan een list, (wat eenvoudig kan in bijvoorbeeld Hootsuite) en reageer op hun.

2. Waardeer een ander: Zaai eer ge zult oogsten!

Om zelf likes te kunnen ontvangen, moet je zelf ook mensen gaan liken of reageren op wat zij posten. Je zult merken dat mensen dan eerder aan je denken als je wat van je laat horen. Social Media is social, dus je interactie is erg belangrijk. Als jij alleen maar post wat je vandaag gaat doen, zul je niet veel respons krijgen. Wel als jij vertelt dat jij bezig bent met net dat ene thema waar je een ander onlangs voor gewaardeerd hebt.

3. Deel je kennis

Geef in je content leuke tips, grappige feitjes of handige kennis. Dit zullen je volgers waarderen en is reden voor hun om jouw content ook weer met anderen te delen. Tevens zet je jezelf zo neer als expert op je vakgebied waardoor je vanzelf ook zo gezien zult gaan worden.

4. Standaardisatie: zorg dat je profiel consequent is op alle sites

Probeer overal dezelfde profielfoto en profiel informatie te gebruiken. Zodat je herkenbaar wordt en bent. Ook kan IFTTT dit voor je automatiseren, met dit receptje.

social media, 10 tips om je social media een boost te geven, Marije Weterings

5. Integreer je inhoud via bijvoorbeeld IFTTT

Maak het je zelf niet moeilijker dan dat het is. Als je iets op Facebook post, heb je natuurlijk geen zin om het zelfde riedeltje nogmaals te doen op Tumblr, Google+, Twitter et cetera. Dus er bestaan websites zoals IFTTT (If This Then That) die dat allemaal geautomatiseerd voor je kan doen.

Ik persoonlijk vind de content van F-Stoppers erg leuk, dus ik heb die automatisch gedeeld via mijn twitter op deze manier. Maar ook Photofacts deel ik op deze manier.

6. Bied je volgers iets waardevols

Heb je interessante of gratis content op je website staan? Deel dit dan met je volgers! Veel mensen downloaden graag gratis e-booksvoorbeeldbrieven, of templates voor bijvoorbeeld Lightroom.

7. Meer volgers?

Je kunt mee doen aan Like-uitwisselingsprogramma’s zoals Like-ExLike4Like en YouLikeHits. Gebruik dan wel een programma als iMacros om het klikken voor je te doen. Als je het een beetje slim doet, kun je toch al duizend volgers of likes per week krijgen. Dit zijn natuurlijk volgers van over de hele wereld, en niet direct afnemers van je product, maar helpen er wel bij dat je statistieken wat positief komen te staan, ook is het goed voor je positie in zoekmachines.

8. Probeer het leuk te houden voor je volgers

Als je op Facebook alleen maar spelletjes speelt of aan Like-Deel-en-Win wedstrijden mee doet, zul je niet veel vrienden overhouden. Over het algemeen wordt dat niet gewaardeerd. Net zoals als je alleen maar Followback Tweets plaatst. Een grappig voorval met een bijdehandse tekst is altijd leuker. Dat zie je ook meteen aan het aantal retweets en favourites.

9. Maak jouw Social Media bekend

Plaats bijvoorbeeld waar en hoe je te volgen bent op je website of in je mailhandtekening. Je kunt een like-box plaatsen, maar met behulp van speciale apps kun je ook standaardhandtekening in je mail plaatsen, die automatisch je laatste tweet onder je mail zetten.

10. Blijf je zelf er over informeren

Volg bijvoorbeeld Webtalis of Lifehacking over nuttige tips over SEO, Social Media en Lifehacking. Je mag natuurlijk mij ook volgen op Twitteren Facebook en altijd vragen stellen! Misschien heb je zelf nog nuttige tips? Plaats ze dan onder dit artikel!

Leuke mensen om te volgen

– Burgemeester Michael Sijbom
– Olaf Koens (journalist in Moscow)
– Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander (fictief, maar wel grappig)
– Inbreker
– Fotograaf Ken Kaminesky
– Photofacts

Plaats jou twitter of facebookpagina onder dit artikel!
Misschien levert het je nog volgers op! Ik zal je in ieder geval gaan volgen!