Wat moet je doen als je auteursrecht geschonden is?

Veel fotografen die ik spreek tijdens workshops die ik geef, vragen aan mij hoe ik omga met auteursrechtenschending of als ik mijn foto(‘s) ergens willekeurig online vind en daarmee mijn auteursrecht geschonden is. Ik leg altijd uit dat je als fotograaf volledig in je recht staat als je foto ergens ongeoorloofd gepubliceerd staat.

Ook al heb je je foto zelf gepost op internet, dan nog heeft niet iedereen zomaar het recht om deze foto zomaar te plaatsen op zijn website. Francis Vachon heeft 10 smoezen geplaatst die men wel eens noemt waarom ze zogenaamd een foto mogen ‘stelen’. Vrij vertaald komt het erop neer dat men zelf de interpretatie geeft dat als het maar online staat en zonder watermerk geplaatst wordt, je het ook zo maar rechtenvrij mag gebruiken.

Als dat het geval was, konden nagenoeg alle fotografen wel stoppen met werken. Net als een tekenaar, een schilder, een architect, een kledingontwerper, designer heeft een fotograaf automatisch het auteursrecht op het door zijn gemaakte werk. Wordt dit auteursrecht geschonden, dan kun je de schender in kennis stellen en een beroep doen op financiële compensatie.

Immers, je loopt inkomsten, naamsbekendheid en publiciteit mis. Vooral foto’s van bekende mensen worden op die manier nog al eens ongeoorloofd gebruikt. Onderstaande foto van Sabine Uitslag die ik heb gemaakt voor een tijdschrift heb ik onlangs nog op diverse websites gevonden.

auteursrecht geschonden fotoshoots enschede

Onderzoek auteursrecht

Ik onderzoek eens in de zoveel tijd met behulp van Google Images en TinEye naar afbeeldingen die ik gemaakt heb. Dat kan op basis van klantnaam, je eigen naam, onderwerpen, alles wat je gemaakt hebt. Als het goed is, komen de afbeeldingen op de juiste plaats naar voren.

Foto’s die ik voor een bepaalde klant heb gemaakt, behoren alleen op de websites te staan die ik met die klant heb afgesproken. Echter, komt het wel eens voor dat ik de foto’s op een andere website tegen kom dan afgesproken, dan stel ik de eigenaar van de website aansprakelijk. Alle domeinen zijn middels sidn.nl te achterhalen wie de eigenaar is. In het voorbeeld van mijzelf:

auteursrecht geschonden fotoshoots enschede
Bij de SIDN staat op mijn domeinnaam het mailadres van de administratieve contactpersoon. Je ziet dat mijn bedrijf, MarijeWeterings Fotografie, eigenaar is van het domein marijeweterings.nl. Ikzelf dus. Hier kun je dus ieder domein opvragen. Die persoon, dat mailadres is verantwoordelijk voor alles wat er op de desbetreffende domein en onderliggende websites staat.

Vervolgens maak ik schermafdrukken van deze informatie en schermafdrukken van de foto waarvan het auteursrecht geschonden is en deze stuur ik samen met een factuur en een begeleidend schrijven naar de domeinhouder. Helaas is dit een standaardbrief geworden, aangezien het vaker dan eens voorkomt dat mijn auteursrecht geschonden wordt.

Zo heb ik deze week (!) alleen al drie brieven verzonden. Het resultaat: de foto’s worden offline gehaald, de facturen worden betaald en 9 van de 10 keer krijg ik een excuses. En dat laatste vind ik nog wel het belangrijkste. Want ik vind het een zeer kwalijke zaak, dat ik uren sta te werken, met hele dure apparatuur en zorgvuldig gekozen onderwerpen, thema’s en concepten, en dat een ander er dan met de eer vandoor gaat. En nog erger, dat ze geld gaan verdienen met jouw werk, zonder dat je er ook maar een cent voor terug ziet.

Dan moet ik er ook bij vertellen, dat ik van de week ook twee maal heb meegemaakt dat ik gewoon gebeld of gemaild wordt, met het verzoek of die en die foto op die en die site gebruikt mag worden. Ik hoor het verhaal aan en dan ben ik de eerste die meewerkt!

Standaardbrief voor aansprakelijkheidstelling

De standaardbrief die je kunt gebruiken als jouw auteursrecht geschonden is, kun je BINNENKORT vanaf mijn website downloaden. Ik wil er alleen graag een tweet voor terug. Dat is dan weer mijn ‘loon’ voor het schrijven van dit artikel en het opstellen van de brief. Mag jij de standaardbrief weer gebruiken.. ‘gratis’!